Priručnik za podršku obiteljima djece s teškoćama u razvoju i stručnjacima koji brinu o njima

Priručnik za podršku obiteljima djece s teškoćama u razvoju i stručnjacima koji brinu o njima „Jeste li zabrinuti za svoje dijete?” sadržajno obuhvaća ključne teme i principe obitelji usmjerenog pristupa u ranoj intervenciji u djetinjstvu: roditeljsku zabrinutost,  društvenu ravnopravnost i prihvaćenost, kvalitetu života, timski pristup te otpornost obitelji i osiguravanje stručne podrške. Posebnost priručnika je što se paralelno obraća i roditeljima i stručnjacima te tako izravno doprinosi zagovaranju njihovog partnerskog
odnosa.
Prijevod priručnika nastao je u suradnji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) i Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom Zagreb s međunarodnim stručnjacima, a autori ovog priručnika su stručnjaci različitih profesija koji djeluju u području rane intervencije u različitim državama i sektorima.

Naslovna stranica Priručnika za podršku obiteljima djece s teškoćama u razvoju i stručnjacima koji brinu o njima

Ovdje možete preuzeti priručnik u PDF formatu

Projekt „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“

Projekt „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“ osmišljen je s ciljem osnaživanja roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma. Projekt pruža model hranjenja djece koji potiče komunikaciju tijekom hranjenja, a rezultira zrelijim ovladavanjem potrebnih vještina. Cijeli se postupak bazira na Marte Meo metodologiji, a bit će predstavljen u obliku edukativnih video-priloga koji će biti usmjereni na najčešće oblike nedovoljne uključenosti djeteta u proces hranjenja.

Prvi edukativni video prilog je prikaz postupka pružanja komunikacijske podrške djetetu koje još nije ovladalo vještinom korištenja žlice.

Napomena: ovaj video je informativnog karaktera i nije zamjena za stručno savjetovanje.