Priručnik za podršku obiteljima djece s teškoćama u razvoju i stručnjacima koji brinu o njima

Priručnik za podršku obiteljima djece s teškoćama u razvoju i stručnjacima koji brinu o njima „Jeste li zabrinuti za svoje dijete?” sadržajno obuhvaća ključne teme i principe obitelji usmjerenog pristupa u ranoj intervenciji u djetinjstvu: roditeljsku zabrinutost,  društvenu ravnopravnost i prihvaćenost, kvalitetu života, timski pristup te otpornost obitelji i osiguravanje stručne podrške. Posebnost priručnika je što se paralelno obraća i roditeljima i stručnjacima te tako izravno doprinosi zagovaranju njihovog partnerskog
odnosa.
Prijevod priručnika nastao je u suradnji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) i Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom Zagreb s međunarodnim stručnjacima, a autori ovog priručnika su stručnjaci različitih profesija koji djeluju u području rane intervencije u različitim državama i sektorima.

Naslovna stranica Priručnika za podršku obiteljima djece s teškoćama u razvoju i stručnjacima koji brinu o njima

Ovdje možete preuzeti priručnik u PDF formatu

 

 

Projekt „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“

Projekt „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“ osmišljen je s ciljem osnaživanja roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma. Projekt pruža model hranjenja djece koji potiče komunikaciju tijekom hranjenja, a rezultira zrelijim ovladavanjem potrebnih vještina. Cijeli se postupak bazira na Marte Meo metodologiji, a bit će predstavljen u obliku edukativnih video-priloga koji će biti usmjereni na najčešće oblike nedovoljne uključenosti djeteta u proces hranjenja.

Prvi edukativni video prilog je prikaz postupka pružanja komunikacijske podrške djetetu koje još nije ovladalo vještinom korištenja žlice.

Video 1. „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja”

Drugi edukativni video prilog prikazuje postupak pružanja komunikacijske podrške djetetu koje se diže od stola nakon prva 2-3 zalogaja. Roditelji su postupali na temelju uputa viđenih u prvom edukativnom filmu: „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“

Video 2.Patrik se više ne diže od stola“

 

 

 

 

 

Treći edukativni video prilog je prikaz postupka pružanja komunikacijske podrške djevojčici koja se pri hranjenju radije služila prstićima nego vilicom, a zbog otpora prema tekućoj i kašastoj hrani rijetko je bila u prilici vježbati uporabu žlice.

Video 3. „Ramona koristi pribor za jelo“

Četvrti edukativni video prilog prikazuje koliko je važno potvrđivati i imenovati djetetove emocije (otpor, ljutnju, plač) izazvane promjenom dotadašnje rutine, ali i dosljedno, s puno ljubavi, postavljati jasne obrise naprednije rutine.

Video 4. „Leo i majka koja ne odustaje“

Napomena: Snimke su informativnog karaktera.

 

 

 

Zaklada ICF od srca zahvaljuje obiteljima koje su podijelile svoju priču kako bi pomogle drugim obiteljima!