NOVI VIDEO!

PROJEKT: “KOMUNIKACIJOM DO SLJEDEĆEG ZALOGAJA”

Projekt „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“ osmišljen je s ciljem osnaživanja roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma. Projekt pruža model hranjenja djece koji potiče komunikaciju tijekom hranjenja, a rezultira zrelijim ovladavanjem potrebnih vještina.

Cijeli se postupak bazira na Marte Meo metodologiji, a predstavljen je u obliku edukativnih video-priloga koji će biti usmjereni na najčešće oblike nedovoljne uključenosti djeteta u proces hranjenja.

Marte Meo metoda nalazi rješenje u strategijama  koje roditelji primjenjuju prilagođavajući se djetetovim komunikacijskim mogućnostima.

Autorica:

Renata Rade, prof. logoped i Marte Meo terapeut (renata.rade@gmail.com)

Projekt financira Zaklada ICF

NOVO – “DVOGODIŠNJACI I TANTRUMI”

Film „Dvogodišnjaci i tantrumi“ je šesti u nizu edukativnih filmova na YouTube kanalu Zaklade ICF nastao na temelju izvornih roditeljskih videozapisa analiziranih tijekom Marte Meo savjetovanja, a u sklopu projekta „Komunikacijom do sljedećeg obroka“. Film prikazuje važnost prepoznavanja „okidača“ dječjih tantruma (ispada bijesa) i pravovremene NAJAVE kao komunikacijske strategije kojom se djeci omogućuje da se emocionalno pripreme za situaciju koja slijedi. Taj princip je učinkovit kako za dvogodišnjake tako i za stariju djecu; ne samo tijekom obroka nego i u ostalim prilikama i neprilikama svakodnevnog života.

Svi edukacijski video materijali dostupni su i na YouTube kanalu Zaklade ICF 

 

„Kada majka preuzima inicijativu“ je peti u nizu edukativnih filmova na YouTube kanalu Zaklade ICF nastalih na temelju izvornih roditeljskih videozapisa u sklopu projekta “Komunikacijom do sljedećeg zalogaja”. Film prikazuje kako je jedna majka, preuzimajući komunikacijsku inicijativu tijekom zajedničkog obroka, uspjela obrok učiniti ne samo ugodnim nego i razvojno izuzetno poticajnim za svoje dijete.

Zahvaljujemo Leonovim roditeljima na odličnoj suradnji, povjerenju i suglasnosti da svojim video snimkama pomognu drugim roditeljima.

 

“Komunikacijom do sljedećeg zalogaja” je prikaz postupka pružanja komunikacijske podrške djetetu koje još nije ovladalo vještinom korištenja žlice.

 

„Patrick se više ne diže od stola“ prikazuje postupak pružanja komunikacijske podrške djetetu koje se diže od stola nakon prva 2-3 zalogaja. Roditelji su postupali na temelju uputa viđenih u prvom edukativnom filmu: „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“

 

„Leo i majka koja ne odustaje“ prikazuje koliko je važno potvrđivati i imenovati djetetove emocije (otpor, ljutnju, plač) izazvane promjenom dotadašnje rutine, ali i dosljedno, s puno ljubavi, postavljati jasne obrise naprednije rutine.

 

„Ramona koristi pribor za jelo“ je prikaz postupka pružanja komunikacijske podrške djevojčici koja se pri hranjenju radije služila prstićima nego li vilicom a, zbog otpora prema tekućoj i kašastoj hrani, rijetko bila u prilici vježbati uporabu žlice.

 

 

 

 

 

 

EDUKACIJA ZA ASISTENTE U TRENINGU DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Prva edukacija za Asistente u treningu u Hrvatskoj održana je u organizaciji Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce u sklopu programa “Moje pravo na igru i sport” i “Moje pravo na rukomet”.

Glavni cilj edukacije je osposobljavanje što većeg broja osoba za rad s djecom i mladima s invaliditetom u području sporta, povećati broj sportskih aktivnosti i stvoriti nove mogućnosti za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u rekreativne aktivnosti unutar zajednice u kojoj žive, kao i nastavu tjelesnog odgoja pri školama koje pohađaju.

Upoznajte pokretače ovog pilot projekta i saznajte tko su asistenti u treningu te koja je njihova uloga.