NOVI VIDEO MATERIJALI!

PROJEKT: “PJESMOM, POKRETOM I SLIKOM UPOZNAJEM SVOJE TIJELO”

Udruga “Dva skalina” iz Dubrovnika pripremila je seriju od deset edukativnih video priloga s pjesmicama za vježbe upoznavanja tjelesne sheme objavljene u priručniku „ Pjesmom, pokretom i slikom upoznajem svoje tijelo“, a koji se mogu koristiti u daljoj igri/vježbanju s djecom. Cilj video priloga je poticanje razvoja komunikacije, jezika, govora i emocija glazbom kao fleksibilnim terapijskim medijem.

Video prilozi označeni su brojevima od 1 do 10, pa predlažemo da se započne s prvim videom pod nazivom “1.GLAVA”  i potom nastavi po brojčanom redoslijedu. Svi video materijali dostupni su na YouTube kanalu Zaklade ICF.

Skladateljica glazbe: Kristina Spajić, magistra logopedije

Autorica tekstova: Vesna Hodak, dipl. defektologinja

Pjesmice je odsvirala i otpjevala prof. Lina Ivanković.

Djeca u video prilozima su Tara Šetka i Mateo Tepšić (uz suglasnost roditelja). Snimatelj: Jasmina Tepšić, fizioterapeut

Montažer video priloga: Miro Bronzić

DUBROVNIK 2022.

 

 

 

Svi edukacijski video materijali dostupni su i na YouTube kanalu Zaklade ICF 

PROJEKT: “KOMUNIKACIJOM DO SLJEDEĆEG ZALOGAJA”

Projekt „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“ osmišljen je s ciljem osnaživanja roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma. Projekt pruža model hranjenja djece koji potiče komunikaciju tijekom hranjenja, a rezultira zrelijim ovladavanjem potrebnih vještina.

Cijeli se postupak bazira na Marte Meo metodologiji, a predstavljen je u obliku edukativnih video-priloga koji će biti usmjereni na najčešće oblike nedovoljne uključenosti djeteta u proces hranjenja.

Marte Meo metoda nalazi rješenje u strategijama  koje roditelji primjenjuju prilagođavajući se djetetovim komunikacijskim mogućnostima.

Autorica:

Renata Rade, prof. logoped i Marte Meo terapeut (renata.rade@gmail.com)

Projekt financira Zaklada ICF

 

Edukativni dokumentarni film „Dvije blage duše“ deveti je u nizu filmova nastalih u okviru projekta „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja 1 i 2“. Dostupan je na stranicama i YouTube kanalu Zaklade ICF. Prenosi slijed Marte Meo savjetovanja roditelja koji su zatražili pomoć zbog petogodišnjeg sina koji jede samo bistru juhu i to samo kada ga majka hrani.

Film ističe potrebu djeteta da ne mijenja postojeće (komotne) navike hranjenja u sprezi sa iskonskom potrebom majke da pod svaku cijenu nahrani svoje dijete. Radi se o ljudskoj priči o dvije blage duše nenavikle na inzistiranje, uskraćivanje ili frustraciju; priči koja daje detaljan uvid u postupak i tijek savjetovanja i pri tome otvoreno ispovijeda moguće uspone i padove.

 

Film „Komunikacijska inicijativa“ jedan je u nizu edukativnih filmova na YouTube kanalu Zaklade ICF. Nastao je na početku Marte Meo savjetovanja, a u okviru projekta „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“.

Film ističe značaj motoričkog angažmana djeteta u proces hranjenja i važnost prepoznavanja i podupiranja djeteta kada ono tijekom hranjenja pokazuje komunikacijsku inicijativu. Izloženi savjeti i komentari se odnose na konkretnu situaciju hranjenja i odražavaju stavove autora.

 

Film „Stribor Izbirljivi“ je sedmi u nizu filmova na YouTube kanalu Zaklade ICF nastao na temelju izvornih roditeljskih videozapisa analiziranih tijekom Marte Meo savjetovanja a u sklopu projekta „Komunikacijom do sljedećeg obroka“. Film prikazuje strategije koje je primijenila jedna obitelj nastojeći da svoje izbirljivo dijete potakne na kušanje novih namirnica i primjereno ponašanje za stolom.

 

„Dvogodišnjaci i tantrumi“ šesti je u nizu edukativnih filmova nastao na temelju izvornih roditeljskih videozapisa analiziranih tijekom Marte Meo savjetovanja. Film prikazuje važnost prepoznavanja „okidača“ dječjih tantruma (ispada bijesa) i pravovremene NAJAVE kao komunikacijske strategije kojom se djeci omogućuje da se emocionalno pripreme za situaciju koja slijedi. Taj princip je učinkovit kako za dvogodišnjake tako i za stariju djecu; ne samo tijekom obroka nego i u ostalim prilikama i neprilikama svakodnevnog života.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Kada majka preuzima inicijativu“ je peti u nizu edukativnih filmova na YouTube kanalu Zaklade ICF nastalih na temelju izvornih roditeljskih videozapisa u sklopu projekta “Komunikacijom do sljedećeg zalogaja”. Film prikazuje kako je jedna majka, preuzimajući komunikacijsku inicijativu tijekom zajedničkog obroka, uspjela obrok učiniti ne samo ugodnim nego i razvojno izuzetno poticajnim za svoje dijete.

Zahvaljujemo Leonovim roditeljima na odličnoj suradnji, povjerenju i suglasnosti da svojim video snimkama pomognu drugim roditeljima.

 

“Komunikacijom do sljedećeg zalogaja” je prikaz postupka pružanja komunikacijske podrške djetetu koje još nije ovladalo vještinom korištenja žlice.

 

„Patrick se više ne diže od stola“ prikazuje postupak pružanja komunikacijske podrške djetetu koje se diže od stola nakon prva 2-3 zalogaja. Roditelji su postupali na temelju uputa viđenih u prvom edukativnom filmu: „Komunikacijom do sljedećeg zalogaja“

 

„Leo i majka koja ne odustaje“ prikazuje koliko je važno potvrđivati i imenovati djetetove emocije (otpor, ljutnju, plač) izazvane promjenom dotadašnje rutine, ali i dosljedno, s puno ljubavi, postavljati jasne obrise naprednije rutine.

 

„Ramona koristi pribor za jelo“ je prikaz postupka pružanja komunikacijske podrške djevojčici koja se pri hranjenju radije služila prstićima nego li vilicom a, zbog otpora prema tekućoj i kašastoj hrani, rijetko bila u prilici vježbati uporabu žlice.